Yan flüt çalmak, doğru bir teknik, tutuş, dudak ve beden pozisyonunun son derece önemli olduğu bir uğraştır. Fakat tüm bunları teorik olarak bildiğimizde bile yan flüt çalarken bazı aksaklıklar ve zorluklarla karşılaşırız. 

Örneğin kaliteli bir tonla başlayan bir parça çalıyorsunuz, ancak çok hızlı bir şekilde, sadece birkaç notadan sonra sesinizi kaybediyorsunuz. Artık sesiniz bir saniye önce olduğu kadar zengin, saf, rezonant değil. Peki bunun nedeni nedir? 

Eğer siz de bunun nedenini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin ve yan flüt çakarken tonunuzu neden kaybettiğinizi görerek bu konuda kendinizi geliştirin.

Hazır mısınız? O halde başlayalım.

Yan Flüt Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Yan Flüt Çalarken Tonumu Neden Kaybederim  

Yan flüt çalarken elde ettiğiniz tonunuz karmaşık bir konudur ve yalnızca bir parametreden etkilenmez. Aslında, ton kalitenizi yaratan birçok farklı parametre vardır. Örneğin, hava basıncınız, dudakların konumu ve yönü, embouchure deliğini nasıl kapladığınız, duruşunuz ve daha fazlası gibi.

Bu parametrelerin her biri doğrudan kaslarınız tarafından kontrol edilir ve bunları ayrı ayrı nasıl kontrol edeceğinizi bilmeniz gerekir.

Hava Basıncındaki Değişiklikler

Yan flüt çalarken olmazsa olmaz olan şey tabi ki havadır. Bir sesin oluşması için olduğu kadar ton için de çok önemli olan hava basıncındaki ufacık bir değişiklik bile tonunuzun değişmesine sebep olur. 

Bu nedenle eğer yan flüt çalarken doğru tonda başladığınız bir parçada ton kaybetmeye başlıyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken şey doğru şekilde havayı kontrol edip etmediğinizdir. Eğer üflerken zorlanıyorsanız doğru nefes alış verişlerine çalışmak tonunuzu sabit tutmak için yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. 

Dudak Pozisyonundaki Değişiklikler

En az hava basıncı kadar dudak pozisyonu da yan flütte bir ses oluşturmak için önemlidir. Embouchure deliğinin dudağınızla olan konumu, açısı ve deliğin ne kadar açık olduğu tonun oluşumu için son derece önemlidir. 

Eğer bir parçaya başlarken ya da başladıktan sonra bu pozisyon değişirse, bunun doğal bir sonucu olarak ses tonunuz da değişecektir. Zaten bu nedenle yan flüt çalmaya başlarken ilk öğrendiğimiz şeylerden biri doğru dudak pozisyonu olmalıdır. 

Dudak egzersizlerini doğru biçimde yapmak size tonunuzu sabit tutmak ve aynı tonu kaybetmeden şarkınızı finalize etmek için önemli bir güç verecektir. 

Ağız Boşluğundaki Değişiklikler

Yan flüt çalarken ağzımızın içindeki boşluğun konumu, sesin tonunu doğrudan etkileyen bir diğer faktördür. 

Damağınızı parça boyunca aynı konumda tutma yeteneğiniz, ton odağınızı ve renginizi belirleyecek önemli bir faktördür. Bilinçli olarak aynı yerde ve formda tutabilmek, notlaar arasında homojen bir ton kalitesi ile çalmanıza muazzam bir şekilde yardımcı olacaktır.