Yan Flütün Akustik Açıdan Özellikeri ve Geçmişi

Bugün sizlere yan flütün tarihi ve özellikleri konusunda İzmir yan flüt kursu temsilcisi olarak detaylı bilgilendirmeler sağlayacağımız bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra yan flütün tarihi ve özellikleri konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağından eminiz. Bu yazıda bulunan her bilgi, tarafımızdan, öğrencilerimize uzun sürelerdir aktarılan ve öğretilen bilgilerdir. Bu yazıda bulunan her bir bilgi, uzun süreli tecrübelerimizi, profesyonel geçmişimizin ve uzun süreli araştırmalarımızın ürünü olup, doğruluğu tescillenmiş, güvenilir bilgilerdir. Dolayısı ile, bu yazıda bulunan her türlü bilgiye güvenebilir, gönül rahatlığı ile okuyup, gerçekeleri öğrenebilirsiniz. Bu yazıda, yan flütün tarihini, yan flütün özelliklerini yani kısacası yan flüt hakkındaki her türlü bilgiyi sizlere aktaracağız.

Yan-Flütün-Tarihi-ve-Özellikleri

Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır;
– Yan Flütün Tarihi
– Yan Flütün Akustik Özellikleri

Dediğimiz gibi, bu yazıda bulunan her bir bilgi, uzun süreli tecrübelerimizi, profesyonel geçmişimizin ve uzun süreli araştırmalarımızın ürünü olup, doğruluğu tescillenmiş, güvenilir bilgilerdir. Dolayısı ile, bu yazıda bulunan her türlü bilgiye güvenebilir, gönül rahatlığı ile okuyup, gerçekeleri öğrenebilirsiniz. Bu yazıda, yan flütün tarihini, yan flütün özelliklerini yani kısacası yan flüt hakkındaki her türlü bilgiyi sizlere aktaracağız. Dilerseniz şimdi sizler için detaylı bilgiler ve araştırmalar dahilinde hazırladığımız “Yan Flütün Tarihi ve Özellikleri” isimli yazımıza geçiş yapalım.


Yan Flütün Geçmişi

Batı müziğinin en popüler çalgısı olarak bilinen yan flütün Çin’de M.Ö. 900 yılından beri kullanıldığı bilinmektedir. Avrupa’ya ise 12. yüzyılda Almanca konuşulan bölgelerde, askeri bandolarda kullanılmak üzere girmiştir. Bir zamanlar yan flüte “Alman flütü” denmesinin başlıca sebebi budur. Esas olarak orkestralarda kullanılmaya ise 16. ve 17. yüzyıllarda başlanmıştır. Yan flüt, ilk zamanlar şimdiki gibi 3 parçadan değil, tek parçadan ve sadece 6 delikten oluşmaktaydı. 1600’lerde, birbirine bağlı 3 parça olarak yeniden tasarlandı. Zaman ilerledikçe flüte daha fazla tuş eklenmeye başlandı. 19. yüzyılın ortalarına kadar flütün ortasındaki delikler parmaklarla kapatılarak ses elde ediliyordu ve daha iyi ezgi kazanmak için bu deliklerin birbirine uzak olması gerekiyordu. Bu sayede Alman flütçü Boehm, 1832 yılında fizik ve sanat bilgisini birleştirerek, bugünkü modern flüt sistemini geliştirdi. Yan flüt bu sebeple Boehm(böhm) flüt adıyla da bilinir.

Yan Flütün Akustik Açıdan Özellikeri

Flüt, dilsiz nefesli çalgılar içerisinde en marifetli çalgı olarak bilinir çünkü yan flütle çalınabilecek melodi sayısı çok azdır. Tek, çift, üç dil ve kurbağa dili tekniği kullanılarak kromatik, diotanik ezgiler, arpejler, gösterişli pasajlar çok hızlı ve yavaş tempolarda çalınabilir. Crescendo (kreşendo) ve decrescendo (dekreşendo) çalma imkânı diğer çalgılara göre daha azdır. Bazı tril ve tremoloları çalmak ise imkânsızdır. Bunun sebebi ise özellikle ince seslerin çalınmasında çok nefes harcanması ve flütü çalan kişiyi zorlamasıdır.

Yan flüt, gerçek ve eski bir tarihe sahip olup, çalımı biraz zor olan enstrümanlardan birisidir. Yan flüt çalmak isteyen kişilerin gerçekten sağlığının, en azından nefes sağlığının iyi olması, müzik bilgisine sahip olması ve müziği sevmesi şarttır. Bunları sebebi ise, yan flütün nefes ile çalınması, üzerindeki nota sistemlerinin biraz karışık olması ve öğrenilmesi uzun süren bir enstrüman olmasıdır. Öyle durumlar ile karşılaştık ki, sadece ses çıkartabilmek için 2 hafta boyunca derslere gelen öğrencilerden tutun, ilk notasını çıkarttığında “Oley!” diye bağıran öğrencilere kadar herkes ile karşılaştık. Eğer böyle bir durumda sabırsız olup, enstrümanınız ile vakit geçirmez, çalmak için kendinizi zorlamazsanız, enstrüman hakkında öğrendiğiniz her şeyi kısa bir süre içerisinde unutarak, enstrümanı öğrenmeyi bırakırsınız. Kendinizi geliştirebilmek için çok fazla çabalamalı, bu enstrümanı öğrenebilmek için ise zamanınızın çoğunu ayırmalısınız. İşte bu sebepten dolayı gerçekten sabrınıza hakim ve hevesinize sadık kalmalısınız. İmkansız değil tabi ki de fakat biraz zor olan bu enstrümanı öğrendikten sonra emin olun başarmış olma duygusu sizin çektiğiniz bütün zorlukları unutturacak ve yan flütün o ahenk dolu sesi ile şevklenebileceksiniz. İşte bu yüzden asla öğrenmeyi bırakmayın, bir şeyi yapamıyorsanız üstüne gidin çünkü mutlaka yapabilirsiniz!


Bugün sizlere yan flütün tarihi ve özellikleri konusunda İzmir yan flüt kursu temsilcisi olarak detaylı bilgilendirmeler sağladığımız bir yazı hazırlamıştık, umarız bu yazıdan memnun kalmış ve bilgilenmişsinizdir.