Piyanoda bir ton çalarken, ton tamamen saf olmasa bile, çaldığınız sürece aynı tonda kalmanız gerekir. Bununla birlikte, yan flüt üzerinde bir ton çalmak çok daha esnektir. Çalarken bile, tonlamayı kontrol edebilirsiniz. Bir yandan bu bir nimettir, ama öte yandan da bir meydan okuma olabilir. Çalma sırasında tonu kontrol edebilmemiz harika, ancak bunu kasıtlı olarak yapmak için yan flüt üzerinde yeterli kontrole sahip değilsek de zor olabilir.

Neyse ki, bu esneklik eğitilebilir. Biz de bu nedenle bugünkü yazımızı, flüt çalarken tonlar arası geçişi nasıl sağlayabileceğinizi irdeledik. Eğer siz de bir tonda sabit kalmak ya da tonu değiştirmek istediğinizde bunu bilinçli olarak yapmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Eminiz ki faydalı bir şeyler bulacaksınız. 

Yan Flüt Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Üfleme Hızını Arttırmak Ya Da Azaltmak

Yan flüt çalarken üflediğimiz havanın hızını ve solunum desteğini düşürürken, ton düşer. Bununla birlikte, hava hızını arttırırken, ton yükselir. Bu tekniği kullanarak çalarken tonlar arası geçiş yapmak, doğru şekilde nefesinizi kontrol ettiğinizde gittikçe kolaylaşacaktır. 

Bu tekniği doğru kullanmak için kendinize aşağıdaki soruları sorun ve bir deneyin:

  • Solunum desteğini arttırarak hava hızını arttırırken, tonda ne olur? Daha iyi mi yoksa zorla mı geliyor?
  • Dudakların rahat mı?
  • on doğal olmayan bir ses çıkarmaya başlamadan önce ne kadar ileri gidebilirsin?

Başınızı Hareket Ettirmek 

Yan flüt çalma sırasında başınızı aşağı veya yukarı doğru bükerseniz, havanın yönü değişir, bu da tonlama üzerinde bir etkiye sahiptir. Flütün içine daha sert üflerseniz, ton daha düşük olur, oysa flütün içine daha yüksek bir açıdan üflerseniz, ton daha yüksek olur. Ton bükme pratiği, Flüt üfleme açısının sizin için en uygun olduğunu bulmanın fazlaca kullanışlı bir yoludur, bu yüzden her bir ton için hangi açı en iyi şekilde sonuç verir deneyerek kendiniz keşfetmeli ve bunu bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

Kollarınızı Hareket Ettirmek

Yan flüt çalarken kollarınızı hareket ettirmek, üfleme açısını değiştirmenin sık kullanılan başka bir yoludur. Kollarınızı hafifçe öne doğru bükerseniz veya belki de geriye doğru bükerseniz daha iyi olur mu? sorusunun cevabını deneyerek kendiniz görmelisiniz.

Sonuç olarak, her şey tonunuzu keşfetmekle ilgilidir. Bazen bu zor olabilir. Sonuçta, sadece tonun esnekliğini değil, aynı zamanda beynin esnekliğini de eğitiyorsunuz. Denemekten korkmayın, bu da egzersizin püf noktasıdır. Duyduğunuz sesler hoşunuza gitmedi mi? O zaman farklı nefes tekniği ve baş, kol pozisyonları ile tekrar deneyin.

Ton bükme egzersizleri gerçek zihin bükme aktiviteleridir. Onları aşırı uçlara götürerek, teknik ve yan flüt üzerinde kontrol sahibi olursunuz. Bu alıştırmalar tekniğinizi ileriye iterken, aradaki fark genellikle bir milimetrenin bir kısmı meselesidir, bu mesafe de güzel ve inanılmaz bir ses üretmek ve sıradan olmak arasındaki tüm farkı yaratabilir!