Yan flüt üflerken bazı zorluklar ve engeller ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bunu yaşayanın sadece siz olmadığınızı unutmamanız gerekmektedir. Büyük yan flüt virtüözleri dahi başlangıç aşamalarında belirli başlıkla zorluklarla karşılaştığını belirtmişlerdir. Tek yapmanız gereken azimli ve istekli bir şekilde çalışmak. Sahnede izlediğiniz yan flüt çalan kişiler yılların emeğini size yansıtmadır. Kimse sizin geçtiğiniz eğitim sürecinden geçmeden flüt çalmaya başlayamaz. Hiçbir karamsarlığa kapılmadan sadece verilen egzersizleri yaparak kısa sürede verimli bir şekilde geliştiğinizi göreceksiniz.

Şimdi yan flüt çalarken çalımınızı kolaylaştıracak birkaç öneri ve ipuçlarından bahsedelim.

İlk olarak her şeyin bir çalışma sonucu ortaya çıktığını unutmayın. Uzun süreli çalmayı alışkanlık haline getirip çalarken sıkılmamaya özen gösterin. Her alıştırmayı ne için yaptığınız bilin her alıştırmanın işlenmesinin bir nedeni vardır. Başarılı olduktan sonra sıkılarak çalıştığınız uzun soluklu pratiklerin meyvelerini toplayabilirsiniz.

Yan flütün üfleme tekniklerinin ağır bastığı bir enstrüman olduğunu unutmayın. Elinizde enstrüman yokken bile nefes teknikleriyle yan flüt alıştırması yapabilirsiniz. Yan flütten ses çıkarmak hatırı sayılır bir emeğin ürünü olacaktır. Enstrümanı elinize alır almaz doğru sesi yakalamayabilirsiniz. Emek vererek sıkılmadan ve azimle üflemeye devam edin. Unutmayın bu sorunlarla karşılaşan sadece siz değilsiniz. Üfleme tekniklerini tam oturttuktan sonra ya flütün eşsiz melodisine ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken vazgeçmeden çalışmak.

Doğru üfleme açısını yakalayabilmek için flüte ilk olarak başladığınızda sadece ağızlık bölümüyle ses çıkarmaya başlayın. Doğru ses çıkarma açısını yakaladıktan sonra uzun süre üfleyiniz hemen sesi kesmeyin. Uzun uzun üfleyerek dudaklarınız ve tutuşunuzun pozisyonunu ezberlemeye çalışın. Bol bol alıştırma yaparak ileri ki seviyelerde hiç dikkat etmeden istemsizce yan flütü olması gerektiği gibi direk üflemeye başladığınızı göreceksiniz.

Hangi müzik türünü konu ediyor olursanız olun her enstrümanın kendi içinde belirli bir disiplini vardır. Tekniklere ve pozisyonlara bağlı kalmalısınız. Bunu için pozisyonları doğru öğrenmelisiniz. İlk başlarda alıştırma yaparken belirli bir kıvraklığa sahip olup istediğiniz pozisyonda çalabileceğinizi düşünseniz de aslında her parçanın farklı pozisyonları olabileceğini unutmayın. Rastgele parmak hareketlerinden kaçınıp pozisyonlara çalışmanız burada size büyük katkı sağlayacaktır.

Yan flütte belirli bir aşamaya geldikten sonra hızlanmaya çalışmayın. Her bölümün kendine göre zorluğu vardır. Örneğin dil teknikleri konusunda aşırı aceleci davranmayın. Üflerken sesin bozulmaya başladığını anladığınız ufak bir ara verip tekrar çalın. Bozuk ses çıkaracağınızı anladığınız halde devam etmeyin ve parça parça çalışmamaya özen gösterin. Bir alıştırmayı yarıda kesip başka bir tekniğin alıştırmasına geçmeyin. Konuları bir bütün olarak ele alıp nota çalışırken, artikülasyonları, nüansları ihmal etmeyin.

Son olarak boş zamanlarınızda sık sık çalışmaya özen göstermelisiniz. Başlangıç seviyesinde saatlerce çalışmayı göze almalısınız. Başlarda yavaş yavaş ve anlaya anlaya çalışmalısınız. Hızlanmamaya özen gösterin her bir nüansı üstüne giderek acele etmeden uygulamalısınız. Kademe kademe gidip aceleci davranmamaya özen gösterin. Sahnede izlediğiniz sanatçıların bir anda sizin hayal ettiğiniz gibi çalmaya başlamadığını bilmelisiniz.